قوز کمر و پشت
کیفوز، که به قوز کمر و پشت نیز موسوم می باشد، مشکلی است که در آن ستون فقرات در قسمت فوقانی کمر دارای انحنای بیش از اندازه است. باید گفت بخش فوقانی پشت یا ستون مهره سینه ای، به طور عادی کمی انحنا دارد. ستون فقرات به طور طبیعی به طرف گردن، بخش فوقانی کمر و بخش تحتانی کمر انحنا دارند تا به تحمل وزن سر و جذب شوک کمک نماید. قوز کمر در صورتی بروز می کند که قوس کمر بیش از حد طبیعی باشد.
کسانی که از قوز کمر رنج می برند ظاهر خمیده ای دارند و شانه هایشان دارای گردی قابل توجهی می باشد. قوز کمر میتواند فشار شدیدی به ستون فقرات وارد کند و موجب ایجاد درد گردد. ضمن اینکه به علت فشاری که به شش ها اعمال می کند منجر به سخت شدن تنفس خواهد شد. با این که قوز کمر میتواند در هر سنی ایجاد شود ولی معمولاً در خانم های کهن سال مشاهده می شود.
قوز کمری که به سن مربوط است معمولاً بعد از پوکی استخوان ایجاد می گردد و موجب ضعف استخوانهای ستون فقرات شده، تا حدی که استخوان ها یا فشرده میشوند و یا ترک برمی دارند. انواع دیگر قوز کمر و پشت در نوزادان و افراد نوجوان دیده می شود که به علت از هم جدا شدن استخوان های ستون فقرات و یا بدشکلی ستون فقرات به تدریج بروز می کند.
قوز کمر جزئی مشکلات اندکی را ایجاد می کند، ولی نوع شدید آن میتواند منجر به ایجاد درد و ظاهری بد شکل شود. رفع قوز کمر بستگی به دلیل بروز، سن، انحنا و اثرات آن دارد.
دلایل بروز
قوز کمر میتواند در هر سنی افراد را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال، به ندرت در نوزادان مشاهده می شود چرا که اغلب به علت وضعیت نامناسب کمر روی می دهد که در این صورت به آن کیفوز وضعی گفته می شود.
دیگر علل بالقوه کیفوز عبارتند از:
- اسکولیوز (انحنای ستون فقرات)
- ضعف ماهیچه ای در قسمت فوقانی کمر
- پیری (به ویژه اگر کمر حالت مناسبی نداشته باشد)
- آرتریت یا سایر بیماری های دژنراسیون استخوانی
- بیماری شوئرمن (در کودکان بروز می کند و علت مشخصی هم ندارد)
- دیسک های ضعیف
- آسیب دیدگی ستون فقرات
دلایل دیگری هم وجود دارند که کم تر منجر به ایجاد قوز کمر و پشت میشوند:
- دیستروفی عضلانی
- اختلال مادرزادی نظیر اسپینا بیفیدا
- عفونت در ستون فقرات
- اختلالات و بیماری های سیستم غدد درون ریز
- تومورها
- فلج اطفال
- بیماری پاژه
- بیماری های بافت همبنددلا
چنانچه قوز کمر با موارد ذیل همراه بود لازم است برای رفع قوز کمر و پشت خود اقدام نمایید:
- مشکلات تنفسی
- درد
- خستگی
روش های درمان
- استفاده از بریس
- ورزش درمانی
- درمان دستی یا دستکاری ستون فقرات
کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمود آبادی
بدون نظر