سکته مغزی
در صورتی که رگ های خونی درون مغز و رگ هایی که به طرف آن می روند آسیب ببینند، سکته مغزی روی می دهد.
باید گفت این عارضه یکی از مهم ترین دلایل فوت افراد و یکی از علل ایجاد ناتوانی است. زمانی که یکی از رگ های خونی که وظیفه رساندن اکسیژن و مواد غذایی به مغز را بر عهده دارد پاره شود یا به وسیله یک لخته خونی مسدود شود، فرد دچار سکتهی مغزی خواهد شد.
وقتی که این اتفاق افتاد، این قسمت از مغز قادر نیست اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز خود را تأمین نماید لذا سلول های آن می میرند. لازم به ذکر است که تقریباً دو سوم کسانی که دچار این عارضه می شوند زنده می مانند و به توانبخشی نیاز پیدا می کنند.
توانبخشی سکتهی مغزی بدین جهت انجام می شود که بیماران بتوانند فعالیتهای روزانه خود را به طور مستقل انجام دهند و بهترین کیفیت زندگی ممکن را داشته باشند. درست است که توانبخشی نمی تواند آثار سکتهی مغزی که آسیب دیدگی بافت مغز است را رفع کند اما می تواند به بیماران کمک کند تا در دراز مدت بهترین وضعیت ممکن را داشته باشند.
عوارض سکته مغزی
فلج و از کار افتادگی یک بخش از بدن یا عدم کنترل بخشی از بدن به عبارتی بیمار توان کنترل بخشی از عضلات خود را از دست می دهد. همچنین بلع غذا، صحبت کردن یا درک برای این افراد دشوار می شود.
دلایل ابتلا به سکتهی مغزی
- فشار خون بالا
- استعمال دخانیات
- اعتیاد
- مشکلات قلبی و عروقی
- افزایش وزن و چاقی
- کم تحرکی و ورزش نکردن
- مصرف مشروبات الکلی
- کلسترول خون بالا
درمان
- دارودرمانی
- توانبخشی سکته مغزی : تمرینات انجام شده در توانبخشی به اموری بستگی دارد که بیمار قصد دارد در آنها مستقل شود. پزشکان برای مستقل شدن بیماران در حیطه های گوناگونی کار می کنند از قبیل مهارت های حرکتی نظیر هدایت ویلچر و یا راه رفتن، مهارت های خود مراقبتی نظیر لباس پوشیدن، استحمام، غذا خوردن، نظافت شخصی و… .
- فعالیت های حرکتی تقویتی
- بهبود وضعیت حرکتی با یادگیری تکنیک های کمکی
- فیزیوتراپی
- طب سوزنی
کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمود آبادی
بدون نظر