درد سیاتیک
درد سیاتیک :سیاتیک به کمر دردی می گویند که به علت مشکل عصب سیاتیک ایجاد می شود. عصب سیاتیک عصب بزرگی در بدن می باشد که از بخش پایینی کمر تا پشت هر دو پا امتداد می یابد.
زمانی که به این عصب آسیب یا فشار وارد شود، کمر درد ایجاد می گردد که ممکن است تا قسمت باسن، نشیمنگاه و پشت ران پا ادامه پیدا کند. البته ۹۰ درصد افرادیکه به کمردرد سیاتیکی مبتلا هستند بدون عمل جراحی درمان می شوند.
علائم درد سیاتیک : شایع ترین نشانه سیاتیک درد ناحیه پایینی کمر، باسن و نشیمنگاه و پشت ران پا می باشد. اغلب درد تنها در یکی از پاها ایجاد می شود که با سرفه یا عطسه کردن و نشستن شدت می یابد. حتی در برخی موارد امکان دارد پا دچار ضعف یا بی حسی شود. علائم درد سیاتیک به طور ناگهانی بروز می کند و ممکن است چند روز یا چند هفته باقی بماند.
باید گفت همیشه این کمردردها به عصب سیاتیک مربوط نیست. در اکثر موارد، علت گرفتگی یا کشیده شدن عضلات قسمت پایینی پشت می باشد. نشانه درد سیاتیک ادامه یافتن آن در پاهاست. در بعضی موارد این درد به گرفتگی عضله پا شبیه است که امکان دارد تا چند روز ادامه پیدا کند.
سیاتیک چیست؟
عصب سیاتیک طولانی ترین و ضخیم ترین (تقریبا به عرض انگشت) عصب بدن است. در واقع از پنج ریشه عصبی تشکیل شده است: دو ریشه از ناحیه تحتانی کمر به نام ستون فقرات کمری و سه ریشه از قسمت نهایی ستون فقرات به نام ساکروم. پنج ریشه عصبی به هم می رسند و عصب سیاتیک راست و چپ را تشکیل می دهند. در هر طرف بدن، یک عصب سیاتیک از میان باسن، باسن و پایین پا می گذرد و درست زیر زانو ختم می شود. سپس عصب سیاتیک به اعصاب دیگر منشعب می شود که به سمت پایین پا و پا و انگشتان پا ادامه می یابد.
تشخیص
پزشک شما جهت تشخیص ناحیه درد را از شما می پرسد، یا از شما درخواست می کند که حرکت اسکوات انجام دهید، یا روی انگشت های پا راه بروید یا پاهای خود را بدون خم شدن زانو بلند کنید. این تست های عضلانی موجب می گردد که پزشک دریابد آیا عصب سیاتیک تحت فشار است یا خیر.
تصویر برداری: امکان دارد پزشک برای شما عکسبرداری یا MRI تجویز نماید.
چنانچه به همراه درد سیاتیک، دچار بی اختیاری مدفوع یا ادرار شدید ، لازم است نزد پزشک مراجعه نمایید. ممکن است این وضعیت نشانه یک فوریت پزشکی باشد که جهت پیشگیری از آسیب دائمی، نیاز به انجام جراحی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: اوزون درمانی چیست و چه کاربردی دارد؟
دلایل بروز
بیرون زدگی دیسک کمر: شایع ترین علت بروز درد سیاتیک، بیرون زدگی دیسک می باشد. در حقیقت دیسک ها همانند بالشتک هایی بین مهره های ستون فقرات قرار گرفته اند .این دیسکها با افزایش سن، آسیب پذیرتر و ضعیف تر می شوند. گاهی هسته ی ژلاتینی این دیسک ها از بین مهره ها خارج شده و به عصب سیاتیک فشار اعمال می کند. تقریباً از هر پنجاه نفر یک نفر در دورانی از زندگی خود به این عارضه مبتلا می شود .یک چهارم این افراد علائمی دارند که بیش از 6 هفته ادامه پیدا می کند.
سندروم پیریفورمیس: پیریفورمیس یک عضله می باشد که درون استخوان لگن قرار دارد. این عضله، آخرین مهره ی کمر را به بالای استخوان ران متصل می کند. چنانچه این عضله دچار گرفتگی شود، امکان دارد بر عصب سیاتیک فشار وارد شود و باعث ایجاد درد سیاتیکی شود. سندروم پیریفورمیس در بین خانم ها شایع تر است.
امکان دارد گذاشتن کیف پول در جیب پشت شلوار موجب تحریک عضله ی پیریفورمیس گردد .کیف پول در صورتی که بزرگ باشد و در جیب پشتی شلوار قرار داده شود، ممکن است به ماهیچه ی پیرفورمیس فشار وارد کرده و باعث تحریک آن شود لذا درد سیاتیکی بروز می کند. توصیه می شود کیف پول خود را در جیب جلویی شلوار یا جیب های پیراهن بگذارید.
عفونت یا آسیب: دردهای سیاتیکی ممکن است در اثر آسیب عضلانی، عفونت و یا شکستگی ایجاد شوند. در کل هر بیماری که موجب تحریک یا فشار عصب سیاتیک گردد، باعث بروز دردهای سیاتیکی نیز خواهد شد.
تنگی مجرای نخاع: گاهی ممکن است بافت طبیعی مهره ها موجب تنگی مجرای نخاع گردد و به عصب سیاتیک فشار وارد کند. این عارضه در افراد بالای ۶۰ سال بیشتر مشاهده می شود.
میزان شبوع درد سیاتیک بین زنان و مردان
برخی بیماری ها فقط مختص زنان است مانند بیماری های مربوط به رحم، واژن و… . برخی دردها نیز فقط در مردان اتفاق می افتد مثل درد در بیضه ها و… . اما برخی بیماری ها به صورت مشترک هم بین زنان و هم بین مردان اتفاق خواهد افتاد که درد عصب سیاتیک یکی از همین دردهاست.
این بیماری البته اگر بخواهیم درصد دقیق تری ارائه کنیم بیشتر بین مردان اتفاق می افتد و سبب علائمی متفاوت خواهد شد. این علائم از ناحیه کمر به پایین بروز می کنند و عبارتند از:
- درد شدید در کمر
- درد در ناحیه باسن
- گرفتگی و درد شدید در پاها
- درد فقط در انگشت پا
همچنین می توان درد سیاتیـک را بیشتر در بین سنین 30 تا 50 سالگی در بین افراد مشاهده کرد. خانم ها در روزها و هفته های بعد از بارداری به شدت مستعد مبتلا شدن به چنین دردی هستند .
گاهی حتی برخی از نوجوان ها هم ممکن است مبتلا به درد در ناحیه سیاتیک شوند و البته برخی ورزشکاران نیز به سببب انجام بعضی از حرکات ورزشی (انجام حرکت ورزشی نادرست) می توانند به درد سیاتیک مبتلا شده و این علائم را داشته باش
روش های پیشگیری از درد سیاتیک : اگر یک مرتبه به درد سیاتیکی مبتلا شدید، احتمال دارد باز هم دچار این عارضه شوید. ولی با برخی اقدامات می توان احتمال بروز آن را کاهش داد:
- برای بلند کردن اجسام سنگین وزن بهتر است روی زانوها بنشینید.
- ورزش منظم
- حفظ شکل صحیح بدن زمان راه رفتن یا نشستن
عوامل تشدید درد سیاتیک
با توجه به اینکه ای بیماری یکی از دردناک ترین و کلافه کننده ترین بیماری هاست بهتر است کسانی که سابقه این درد را داشته اند و یا با توجه به شغل و حرفه خود این احتمال را می دهند که دچار ان شوند نسبت به رعایت برخی موارد مهم، پیگیری و دقت بیشتری داشته باشند تا دچرار نشوند زیار پس از مبتلا شدن می بایستی مدتی را برای سر و کله زدن با این درد و عوارض مختلف آن سپری کنند.
عوامل مهم تشدید کننده درد سیاتیک به چند دسته مهم تقسیم می شوند:
یکدسته از عوامل تشدید کننده به این شکل هستند که فرد با بد نشستن، بد خوابیدن، حالت نامناسب بدن زمانی که مشغول کاری سخت مثلاً بلند کردن جسم سنگین یا چرخ ماشین برای جا زدن است، و یا زمانی که فشار بیش از اندازه به ناحیه کمر و پاها در بعضی مشاغل سخت وارد می شود سبب تشدید دردهای سیاتیک می شوند.
دسته ای دیگر از عوامل تشدید کننده که بسیار مهم هستند می تواند برخی فشارهای عصبی و روحی باشد که در بسیاری موارد دیده شده هیچ عامل دیگری غیر از فشارهای عصبی، در ایجاد دردهای سیاتیک موثر نبوده است. در تمامی این موارد بهترین راه حل، اصلاح شیوه های کار و زندگی زیر نظر متخصص است.
درد سیاتیک چه اهمیتی دارد ؟
علت اصلی درد سیاتیک پارگی دیسک کمر می باشد و یا می تواند علت آن این باشد که کانال نخاعی تنگ باشد و در نهایت دلیل آخر این است که مهره های کمر لیز خوردگی داشته باشد که هر سه این بیماری ها نیاز به جراحی دارد .
درد سیاتیک یک نوع درد مکانیکی بوده است. که در صورت نشستن و پر خاستن یا حرکت این درد تشدید می یابد و با استراحت تسکین می یابد .
این درد در افراد متفاوت بوده و در بین افراد می تواند ملایم و یا شدید بوده باشد .
تسکین درد سیاتیک :
در بین هر بیست نفر هشت نفر دچار درد سیاتیک در طول زندگی خود می شوند .
هر عملی که باعث فشار آوردن به لگن شود در تشدید درد سیاتیک موثر است .
درد سیاتیک در افراد همان طور که گفته شده است بسیار متفاوت است.این درد می تواند به صورت خفیف؛ سوزش شدید یا ناراحتی شدید باشد که باعث بی حسی شده و در اثر سرفه؛ عطسه و یا ایستادن تحریک شود .
بهترین داروها برای تسکین درد سیاتیک :
بهترین قرص ها شامل سه نوع می باشد که عبارت اند از : قرص های شل کننده عضلانی ؛ قرص های ضد التهاب و قرص های انتقال درد .
بهترین قرصی که در ایران وجود دارد قرص مسکن می نامند که اجزای تشکیل دهنده آن قرص های ملوکسیکام و دیکلوفناک می باشد که باعث می شود که ریشه عصبی درد سیاتیک تورم کمتری یابد و علت اصلی تورم ریشت های عصبی درد سیاتیک پارگی دیسک می باشد .
تسکین درد سیاتیک از طریق آمپول :
معمولا دارو ها را از طریق چهار روش وارد بدن می کنند که عبارت اند از : از طریق شیاف ؛ از طریق غذا ؛ از راه تزریق عضلانی و از راه وریدی.
دارو های که از طریق وریدی و تزریق عضلانی وارد بدن می شوند تاثیر بیشتری نسبت به شیاف و غذا دارند .
بدون نظر