سندروم پلیکا

سندروم پلیکا نوعی بیماری می باشد که در آن یک پرده به اسم پلیکا در داخل زانو که در وضعیت نرمال هیچ مشکلی ایجاد نمی کند، منشاء ایجاد درد در ناحیه زانو شود.

سندروم پلیکا کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمود آبادیآناتومی کاربردی

باید گفت از کنار هم قرار گرفتن استخوان درشت نی در پایین و استخوان ران در بالا مفصل زانو  تشکیل می شود. سرتاسر استخوانهای ایجاد کننده مفصل توسط یک پرده ضخیم بافتی که به عنوان کپسول مفصلی شناخته می شود، پوشیده شده است.

کپسول مفصلی در پایداری مفصل زانو به طور قابل توجهی اثرگذار می باشد. سطح داخلی کپسول مفصل زانو یک پرده بافتی نازک به اسم بافت سینوویال قرار گرفته است. این بافت از سلول هایی ایجاد شده است که وظیفه ترشح مایع مفصلی را بر عهده دارند.

در حقیقت لایه سینوویال مثل یک پارچه آستری است که خیاط لایه ای از آن را داخل کت قرار می دهد. قسمتی از این لایه سینوویال یا پرده برخی اوقات به داخل فضای مفصلی چین می خورد و یک پلیسه را تشکیل می دهد.

این پلیسه یا چین مثل پرده نازکی به درون فضای مفصلی برجسته می شود. به این چین، پلیکا Plica نیز گفته می شود. معمولاً پلیکا در بخش داخلی زانو است (بخشی از زانو که نزدیک به زانوی مقابل است).

علت ایجاد سندروم پلیکا

پلیکا در وضعیت نرمال هیچ مشکلی برای زانو ایجاد نمی کند اما برخی مواقع این پرده به علت انجام حرکات مکرر در زانو و فعالیتهای جسمی خاص تحریک می شود.

حرکاتی که با انجام آنها زانو به طور مکرر خم و راست می شود مثل دوچرخه سواری، دویدن و یا زیاد از پله ها بالا و پایین رفتن می تواند در نهایت منجر به ساییدگی پرده پلیکا به سطح داخلی زانو گردد و آن را ملتهب کند.

برخی اوقات پلیکا به علت اصابت ضربه های ناگهانی به زانو مانند برخورد زانو به داشبورد خودرو در حوادث رانندگی و سقوط تحت کشش ناگهانی قرار می گیرد و متورم و ملتهب می شود.

این التهاب پس از طی مدتی رفع می شود، اما بافت سینوویال پلیکا ضخیم و کلفت می شود. این پلیکای ضخیم شده بیشتر مستعد آسیب است و موجب می گردد فرد بعدها حتی با فعالیت ها و ضربه های خفیف تر هم دچار التهاب پلیکا و نهایتاً زانو درد شود.

 

کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمود آبادی

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *