آرتروز زانو

آرتروز زانو : در این مقاله در رابطه با بیماری آرتروز زانو و دلایل بروز و علائم آن توضیحاتی ارائه می شود. در فارسی به جای واژه های آرتروز و استئوآرتریت از عبارت ساییدگی مفصل نیز استفاده می ‌شود. مفصل مکانی است که 2 استخوان در کنار یک دیگر قرار گرفته اند. مفصل موجب می گردد بخش های گوناگون بدن نسبت به هم حرکت کنند. در مفاصل نرمال یک ‌لایه غضروفی منعطف و محکمی سطوح مفصلی را پوشانده است که به آن غضروف گفته می شود. غضروف نوعی ماده‌ پروتئینی می باشد که بین استخوان‌ های مفاصل به ‌عنوان محافظ و ضربه‌ گیر عمل می کند.

آرتروز زانو کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمود آبادی

 

غضروف موجب روان شدن حرکت در مفصل می گردد. در آرتروز غضروف دچار تخریب شده و با توجه به میزان درگیری علائمی نظیر ورم، درد، سفتی و محدودیت حرکتی در مفصل ایجاد می ‌کند. آرتروز یکی از اشکال آرتریت می باشد که با تجزیه و تخریب احتمالی غضروف در یک یا چند مفصل بروز می ‌کند. اغلب آرتروز با افزایش سن ایجاد می گردد، اما تا پیش از سن ۴۵ سالگی و در خانم ها بعد از سن ۵۵ سالگی شیوع این عارضه بیشتر می شود.

علل ایجاد

دلایل بسیاری منجر به ایجاد درد و آرتروز زانو می ‌شوند که مهم ‌ترین آن‌ها عبارتند از:

شغل: فعالیت‌های بدنی سنگین و شدید به دلیل حرفه یا شغل خاص و یا انجام برخی حرکات ورزشی می ‌تواند ضربات بیش‌ از حد تحمل مفصل به آن وارد نموده و باعث بروز ساییدگی مفصل یا آرتروز شوند.

افزایش سن: با بالا رفتن سن قدرت غضروف برای ترمیم کاهش پدا می کند. لازم به ذکر است ساییدگی مفصلی بخشی طبیعی از روند پیری می باشد که در تمامی انسان‌ ها مشاهده می‌ شود اما سن شروع آن در افراد گوناگون، متفاوت است.

اضافه وزن یا چاقی: افزایش وزن سبب افزایش فشار روی مفاصل خواهد شد. ساییدگی مفاصل زانو و ران در افراد چاق زودتر و بیشتر بروز می کند و این به دلیل فشارهای شدیدی است که در این افراد به دلیل نیروی وزن به مفصل وارد می شود و نهایتاً منجر به تخریب زودرس آن می گردد.

جنسیت: خانم های بالای ۵۵ سال بیش از آقایان در معرض ابتلا به آرتروز قرار دارند.

اختلالات ساختاری و بیومکانیکی: وجود اختلالات در زانو (مثل زانوی پرانتزی و ضربدری) و یا در پا (مثل صافی کف پا) امکان دارد احتمال ابتلا به آرتروز زانو را در افراد افزایش دهد.

ژنتیک: در برخی انسان‌ ها به طور ارثی و خانوادگی استعداد ایجاد آرتروز بیشتر است.

آسیب قبلی به مفصل: شکستگی‌هایی که قبلاً در مفصل ایجاد شده است، عفونت‌های قبلی در مفصل، صدمات لیگمایی که در اثر بروز حوادث پیشین در مفصل به وجود آمده و مفصل را ناپایدار نموده و یا تغییر شکل استخوان‌ های اطراف مفصل ممکن است باعث تشدید بروز آرتروز شوند. در واقع در اشخاصی که سابقه آسیب مفصلی داشته اند احتمال ابتلا به آرتروز افزایش پیدا می کند.

علائم

از جمله علائم آرتروز زانو می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • ایجاد صدا در اثر تحرک زانو
  • تورم
  • دردی که با استراحت کمتر می شود و با افزایش فعالیت افزایش پیدا می کند.
  • احساس گرما در مفاصل
  • احساس سفتی زانو، به ویژه در آغاز صبح یا وقتی که برای مدتی می‌ نشینید.
  • کاهش تحرک‌ پذیری زانو؛ این امر موجب می گردد پیاده ‌روی، استفاده از پله ‌ها، نشستن روی صندلی و سوار شدن خودرو دشوارتر شود.

تشخیص

به منظور تشخیص بیماری آرتروز زانو می توان از شیوه های ذیل استفاده نمود:

عکس برداری ‌ام آر آی:  در ام آر آی برای ایجاد تصاویر دقیق از استخوان و بافت ‌های نرم آن مانند غضروف ‌ها از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی استفاده می شود. ام آر آی اغلب جهت تشخیص آرتروز لازم نیست، ولیکن می ‌تواند در صورت پیچیده بودن شرایط اطلاعات بیشتری را در اختیار پزشک قرار دهد.

تصویر برداری رادیولوژی:  با انجام عکس برداری رادیولوژی وضعیت غضروف‌ ها مشخص نمی ‌شود، ولی از این طریق امکان تشخیص نابودی غضروف ‌ها با مشخص شدن تنگ شدن فضای بین استخوان‌ ها در مفاصل بیمار وجود دارد. همچنین عکسبرداری رادیولوژی می تواند در اطراف یک مفصل تشکیل استخوان اضافه (خار استخوانی) را نشان دهد. بنابراین برخی افراد می ‌توانند از تصویر برداری رادیولوژی به منظور تشخیص ابتلا به آرتروز پیش از بروز علائم مربوط به این عارضه استفاده نمایند.

آزمایش مایع مفصلی:  پزشک معالج می تواند از یک سوزن جهت خارج کردن مایع مفصلی فرد استفاده نماید. بررسی و آزمایش این مایع می ‌تواند در شناسایی نقرس یا عفونت (این بیماری ها با علائمی از قبیل التهاب و درد زانو همراه هستند.)، نقش بسیار مهم و مفیدی داشته باشد.

آزمایش خون:  آزمایش خون می ‌تواند سایرعوامل مربوط به درد مفاصل مانند ابتلای بیمار به آرتریت روماتوئید را مشخص نماید.

روش های درمان

از جمله روش های درمان آرتروز می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

و…

تزریق اوزون در آرتروز زانو

برخی شیوه های درمانی در دنیای پزشکی از سریع ترین راهکارها محسوب می شوند؛ تزریق اوزون از جدیدترین و موثرترین راه ها برای درمان آرتروز است. در این شیوه ابتدا زانوی بیمار کاملاً معاینه خواهد شد و پس از تصمیم متخصص به استفاده از این شیوه، اقدام به ترزیق اوزون خواهد شد. در اوزون تراپی مقداری گاز ازون (بسته به آسیب و تشخیص پزشک) در زانو تزریق می شود. به محض تزریق گاز، مقدار اکسیژن ناحیه کاهش می یابد.

با توجه به ساختار بدن، هر گاه اکسیژن در ناحیه ای کاهش یابد خونرسانی در آن قسمت افزایش خواهد یافت. این کاهش اکسیژن سبب می شود بدن احساس خطر کرده و مقدار بیشتری خون و مواد مغذی به این سمت روانه سازد. نتیجه چنین فرآیندی، گرم تر شدن و داغ شدن زانو، پر خون شدن و افزایش سوخت و ساز آن است.  تمامی این موارد منجر به افزایش سرعت بهبودی آرتروز در زانو خواهد شد.

آرتروز زانو می تواند نه فقط سبب عدم تحرک و اختلال فعلالیت های روزمره شود بلکه در تغییر شکل مفصل زانو نیز موثر است در نتیجه، تغییر ظاهر بدن نیز یکی از نتایج این بیماری ست که تزریق گاز اوزون می تواند از بروز آن جلوگیری کند.

دارودرمانی

دارودرمانی معمولا از اولین روش های درمانی است که برای آرتروز زانو پیشنهاد می شود. داروهای زیادی برای این بیماری وجود دارد. پزشک معالج شما باید با توجه به واکنش بدن شما نسبت به دارو نوع آن و میزان دوز ایمن را تجویز نماید. داروهای مسکن و ضددرد در مراحل اولیه درمان برای هر بیماری تجویز می شود و در دسترس ترین این مسکن ها استامینوفن است. از طرفی داروهای ضدالتهابی نیز برای کاهش التهاب زانو تجویز می شوند. داروهایی همچون ناپروکسن و ایبوپروفن از جمله داروهای ضدالتهابی هستند.

کورتیزون ها نیز نوعی ضدالتهاب قوی هستند که به سرعت باعث کاهش درد می شوند. این داروها هم به صورت قرص و هم به صورت تزریقی به مفصل وارد می شوند. البته تعداد تزریقات این دارو برای بیمار محدودیت دارد.

در کنار مسکن های قوی داروهای تقویت مفاصل نیز برای تقویت غضروف زانو تجویز می شوند این داروها عبارتند از گلوکز آمین و کوندراتین.

 

آرتروز زانوفیزیوتراپی

در بیماری های مربوط به مفصل و ماهیچه، فیزیوتراپی یکی از روش های درمانی موثر و فوق العاده است. تمرینات فیزیوتراپی باعث بالا بردن میزان سلامت زانوها و تقویت عضلات آن می شود. علاوه براین با فیزیوتراپی تکنیک های خاص برای تسکین درد از جمله گرمادرمانی، حرکات اصلاحی و … نیز به بیمار آموزش داده می شود. کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمودآبادی یکی از برترین مراکز درمانی مشکلات مفاصل در ایران است. در این کلینیک می آموزید که چگونه از مفصل زانوی خود مراقبت کنید. کارها و فعالیت های روزانه خود را به نحوی تغییر دهید و اصلاح کنید تا فشار کمتری به زانو وارد شود.

عوارض آرتروز زانو برای بیمار

آرتروز زانو نوعی بیماری است که با گذشت زمان تشدید می شود. و در نهایت باعث ایجاد اختلال در عملکرد و فعالیت های روزانه بیمار می شود. راه های درمان آرتروز زانو امروزه پیشرفت های زیادی داشته و دیگر بیماران درد و ناراحتی را مانند گذشته تجربه نخواهند کرد. از جمله روش های درمان قطعی علائم آرتروز زانو می توان به تزریق PRP، تزریق گاز اوزون، فیزیوتراپی، ورزش زانو و حرکات اصلاحی و… اشاره کرد. جراحی زانو تنها در موارد ابتلا به آرتروز زانوی شدید که درد بیمار بسیار زیاد باشد تجویز می شود. و در مواردی نیز اگر اصلاح زانو ممکن نباشد، پزشک مجبور به تعویض مفصل خواهد شد. در نهایت بعد از جراحی نیز باید حرکات و تمرینات فیزیکی و توانبخشی خاصی را انجام دهید تا بتوانید قدرت حرکتی قبل را بدست آورید.

 

کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر احمد محمود آبادی

تکارتراپی،ارتوکین،اوزون تراپی

آرتروزمقالات

بیماری آرتروزتشخیص آرتروز زانوروش های درمان آرتروز زانوعلائم آرتروز زانوعلل ایجاد آرتروز زانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *